perjantai 26. helmikuuta 2010

Nyt on sitten diagnoosi

Kirjoittaminen on jäänyt, se aloittamisen vaikeus.. Nyt kuitenkin pitäisi skarpata, sillä minun olisi hyvä pitää päiväkirjaa ihan sitäkin varten, että osaan kertoa jotain lääkärilleni viikon kuluttua kun minulla on sinne aika.

Pääsin kaksi viikkoa sitten osastotutkimuksista ja sain kuin sainkin diagnoosin. Minua haastateltiin, käytiin elämääni, vaikeuksiani läpi ja tarkkailtiin, havainnoitiin. Kaksi viikkoa siellä olin ja tapani mukaan pakkasin kamani ja lähdin päivää ennen jakson päättymistä, koska suutuin. Menin kuitenkin seuraavana päivänä loppuhaastatteluun kuulemaan mitä minusta on saatu selville ja diagnoosi oli tarkkaavaisuushäiriö (ei vielä varmaa onko add vai adhd) ja persoonallisuushäiriö (piirteitä useista).

Päätin aloittaa uuden elämän sairaalasta päästyäni, kuten hyvin usein ennenkin. NYT minä alan pitämään kotia kunnossa, NYT minä opettelen pärjäämään töissä. No tämä elämänmuutos ei päässyt edes alkuun, kun kotiin päästyäni tilanne oli ennallaan. Ensimmäisen viikon vain jumitin, enkä saanut mitään aikaiseksi. Seuraava viikko sujui kyllä huimasti paremmin, sillä otin kokeesti pitkästä aikaa Concertan. Lääkärit olivat typerien palikkatestien perusteella päätelleet, ettei se toimi minulla niin kuin pitäisi ja minä olin alkanut uskomaan. Pärjäsinhän osastojaksonkin ilman. En ottanut huomioon, että siellä minun ei tarvinnut tehdä yhtään mitään. Tajusin jälleen miten suuri apu lääkkeestä on, sanoivat muut mitä sanoivat, ja olen siitä lähtien syönyt sitä jälleen säännöllisesti.

Päähänpistojani se ei kyllä ole poistanut. Kun sain pidettyä kotia paremmassa kunnossa, niin tajusin että se olisi mukavampaa, jos olisi kivempi sisustus. Niinpä maalasin keittiönkaapit valkoisiksi, ostin dc-fix-muovia tasoihin ja revin kylppäristä tapetit puoliksi irti. Pitäisi vielä maalata toinen kerros, laittaa muovit tasoihin ja repiä loput tapetit ja tapetoidakin se vessa. Mutta kun ei mua enää huvita. Mies kyllä repii pelihousunsa jos en tee tätä projektia loppuun, se meinasi repiä jo projektin aloittamisesta. Onneksi sairasloma jatkuu vielä..

Olen kyllä tajunnut, etten pärjää töissä lainkaan. Ainakaan tuossa nykyisessä. En ole vielä irtisanoutunut, mutta yritys lähtee toimimaan kokopäiväisenä maaliskuun puolessa välissä. Siihen mennessä on uskallettava viedä irtisanomisilmoitus töihin ja lähteä kokeilemaan siipiään sellaisessa missä on oikeasti hyvä ja mitä tykkää tehdä. Voi kun vain jaksaisin tehdä kaikki vaadittavat paperihommat kunnolla ja pitää meteliä itsestäni riittävästi. Sitten kyllä pärjään. Mutta ei se selviä kuin kokeilemalla, joten kokeiltava se on.

Avohoito ja kongitiivinen psykoterapia on seuraavat askeleet kuntoutumiseen. Toivon, että vielä joskus saisin elämäni hallintaan, vaikkakaan tieytyistä adhd:n mukana tulevista piirteistäni en koskaan halua luopua. On tässä paljon hyvääkin.

2 kommenttia:

  1. Tässä on kai paikallaan onnitella diagnoosin johdosta. Hienoa, että saat hoitoa. Itsekin olen pian aloittamassa kognitiivista psykoterapiaa, joten seuraan kiinnostuneena kuulumisiasi.

    Tsemppiä myös yrittäjyyteen! Addin on parasta toimia silloin, kun intoa ja motivaatiota riittää, koska ne kumminkin hiipuvat nopeasti. Meidän omassa firmassa kaikki kirjanpito- ja verotusasiat on suosiolla annettu alusta asti tilitoimiston hoidettaviksi, ja se on ollut ehdottomasti hyvä ratkaisu.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia. :) Tilitoimisto pitäis minunkin hankkia, tähän astinen kirjanpito on lähinnä päässäni, pian se ei enää toimi niin.

    VastaaPoista