maanantai 1. maaliskuuta 2010

Kenen vastuu?

Haluaisin hieman avautua Suomen hoitojärjestelmästä. Itse koen saaneeni ihan kohtalaisen hyvää hoitoa, etenkin nyt kun asiat ovat vihdoin edenneet. Mutta.. jos en olisi itse tiennyt mikä minua vaivaa, minua hoidettaisiin vieläkin masennuspotilaana. Itse sain lääkäreitä valistaa adhd:sta ja kertoa miten asiassa tulisi edetä. Minua pompoteltiin lääkäriltä toiselle ja kaikille sain kertoa ihan samat asiat. Jotkut tajusivat mistä on kyse, jotkut vähättelivät. Taistelin kuitenkin asian puolesta ja lopulta pääsin kunnon tutkimuksiin. Entä jos en olisi jaksanut?

Epäilen että ystävälläni on adhd, hän epäilee sitä myös itse. Hänellä ei kuitenkaan ole voimia lähteä taisteluun tuulimyllyjä vastaan. Häntä on hoidettu masennuspotilaana yhdeksän vuotta. Yhdeksän vuotta hän on syönyt masennuslääkkeitä ja käynyt satunnaisesti terapiassa. Yhdeksän vuoden jälkeenkään hän ei koe saaneensa noista mitään apua. Mikä on yhteiskunnan vastuu? Miksi kukaan ei ole ottanut selvittääkseen mikä hänellä on oikeasti taustalla? Miksi ketään ei kiinnosta, ettei lääkkeistä ole apua? Miksi kukaan ei ota mitään vastuuta sairaasta ihmisestä, jonka elämä on aivan sekaisin ja jolla ei ole voimia taistella?

Ystäväni asuu yksin pienen vauvan kanssa ja koettaa selviytyä arjesta päivä kerrallaan. Ja minä en voi kuin toivoa, että hän jaksaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti